フィールドフォー・デザインオフィス / FIELD FOUR DESIGN OFFICE
">
FIELD FOUR DESIGN OFFICE | FEATURED PROJECT

シチズン時計株式会社 東京事業所 Citizen Watch Headquarters in Tokyo : Landscape planning in Northern green areas **************

Date
Dec.2019
Location
TOKYO
Designer
N.Sakamaki N.Ooyama
Photo
IT IMAGING

ワークスペースとしてのランドスケープ

シチズン時計株式会社の創業100 周年を記念した事業の一環で、屋内外における
オフィスの再整備が行われた。
建物だけでなくランドスケープもオフィスの一部である。
心の健康を生むこと、偶発的なコミュニケーションや気づきが促されること、
自分の仕事に集中できることを重視し、これらを実現できる居場所を屋外に設置
した。

DESIGNING ENCOUNTERS

A new experimental development building was built on the Toyota premises with a laboratory and a cafeteria.
It is designed to facilitate chance encounters, discoveries, and inspiration during moments of rest between experiments.

邂逅的设计

本设施是在丰田实验开发楼内新设立的场地,由实验室和食堂共同组成。
本设计旨在促进集中精神的实验,与片刻的休憩时发生的须臾间的偶然邂逅,相识,灵感迸发。

図.png

ウェルビーイングの実現

自然の中で気持ちを落ち着かせることで創造的な思考が生まれる。
木の会議スペースやスタンド式テーブル、ミニテーブル付きスツールがあり、
人数や目的に合わせて居場所を使い分けることができる。

HARNESSING COLOR

By using one color across the floors, walls, ceiling, and furniture in each space, the interior maximizes the effect of color. A flexible working style is promoted by allowing the selection of workspaces based on mood.

建筑,家具的色彩规划

使用同色系的颜色的地板,墙体,天花板,家具,在室内最大程度的发挥色彩的效果。使用者们可以根据心情自行选择空间,与当下的弹性工作模式更加契合。

283_02-2.jpg
283_03-2.jpg

地域の生態系に配慮した栽培計画

敷地は武蔵野台地の中央に位置することを踏まえ、雑木を形成する在来樹種を主に
用いた。鳥や虫の生息地として、付近の公園と敷地内の緑地が連坦するように配慮
した。
敷地にいても地域の一部にいること、その土地の自然を感じることができる。

SPACE TO REFRESH

The "refresh space" is designed to be a natural and comfortable place for people to gather, and it is also meant to stimulate meetings.
The house-shaped ceiling increases surface area and makes the room feel more spacious.

汇集人群的安心感

使用令人安心的形态设计休憩场所,汇集人群,活跃日常会议的氛围。
使用房屋的形状,增加了表面面积,让体感空间愈加的宽敞。

共に育てる

ランドスケープは活用と更新が重要である。従業員と植栽管理業者が、
それぞれ日常的にできる植栽の手入れ方法も示し、人の目や手が常に行き届く姿を
提示した。

SPACE TO REFRESH

The "refresh space" is designed to be a natural and comfortable place for people to gather, and it is also meant to stimulate meetings.
The house-shaped ceiling increases surface area and makes the room feel more spacious.

汇集人群的安心感

使用令人安心的形态设计休憩场所,汇集人群,活跃日常会议的氛围。
使用房屋的形状,增加了表面面积,让体感空间愈加的宽敞。